Hva er CAT skanner brukes til?

August 19

CAT skanner er en vanlig medisinsk verktøy leger bruker for å diagnostisere og bestemme riktig behandling for en rekke helseproblemer. Testen er relativt trygt for pasientene og kan oppdage sykdommer som kan være livstruende hvis venstre ubehandlet. Bekymringer om mulige bivirkninger av en CAT scan bør tas opp med en lege før prosedyren. Ifølge Radiologyinfo.org, men de livreddende fordelene med CAT skanner vanligvis oppveier eventuell risiko.

Funksjon

En CAT scan, eller datastyrt aksial tomografi skanne, er en type forbedret X-ray maskin som tar tredimensjonale bilder av kroppens indre bein og organer, og deretter overfører bildene til en datamaskin for databehandling. En CAT scan er også referert til som en CT scan. De skanner brukes til å finne avvik i kroppen og bidra til en medisinsk faglig stille en diagnose for behandling for visse helseproblemer. Når en pasient gjennomgår en CAT scan, lyver hun siden opp på et bord og trekkes tilbake gjennom en tunnel i en stor boxlike contraption. I denne tunnel er en portal, som er en ring som inneholder en røntgendetektor og rør som roterer rundt pasienten. Informasjonen blir deretter behandlet og videreformidlet gjennom en datamaskin; en tekniker innhenter informasjon i et annet rom fra CAT scan.

Diagnose

CAT skanner blir ofte brukt av helsepersonell å stille en diagnose på en pasient. Kanskje den mest vanlige bruken av prosedyren er å diagnostisere bukspyttkjertel, lunge og lever kreft. Det er fordi skanningen er i stand til å nettopp finne en svulst og måle den. Også avslører en CAT scan om svulsten sprer seg til andre vev. CAT skanner kan også hjelpe til med diagnostisering av skjelettskader, blant annet som ryggraden, føtter og hender. Livreddende diagnoser av vaskulære problemer er gjennomført ved hjelp av en CAT scan, samt aneurismer og blodpropp i lungene. Osteoporose kan oppdages med en CAT scan ved måling av bentetthet.

Behandling

CAT skanner blir ofte brukt i behandlingen av tumorer. De gir ofte legen veiledning i utvinning eller biopsi av en svulst, og hjelp i administrasjonen av stråling behandlinger for å bli kvitt svulster. I tillegg er CAT skanner brukes til å planlegge for organtransplantater og andre operasjoner, så vel som for å følge opp for å se hvordan pasientens kropp håndteres operasjonen.

betraktninger

Selv CAT skanner ikke forårsake noen smerte, må en pasient gjøre forberedelser for å forebygge feil skanning. Ikke bære smykker eller klokker under et søk, som metall forstyrrer bildene innhentet. Noen pasienter har lov til å bruke klær, så lenge elementene er løstsittende. Andre kan bli bedt om å bære en kjole under skanningen. Dessuten vil en pasient trolig bli frarådet å konsumere noen matvarer og væsker i flere timer før den planlagte CAT scan for å unngå eventuelle forstyrrelser.

Advarsel

Selv CAT skanner er generelt ansett for å være trygge, det er en liten sjanse for en person kan få kreft som følge av stråling under prosedyren. Den mest vanlige bivirkning er en reaksjon på kontrastmiddel som injiseres i pasientens årer før prosedyren. Dette materialet inneholder jod og hjelper organer og blodårene blir mer uttalt på skanningen. Men noen mennesker har reaksjoner som moderat til alvorlig elveblest, nyresvikt, kløe, utslett og pustevansker. Hvis det er en mulighet for at en kvinnelig pasient kan være gravid, bør hun unngå å få en CAT scan for å beskytte henne fosteret. I tillegg bør barn unngå dem med mindre de opplysninger som er nødvendig for å gjøre en livreddende diagnose.


© 2020 scubaimagery.com | Kontakt oss: webmaster# scubaimagery.com