Den grunnleggende funksjonen Nyrer

August 10

Den grunnleggende funksjonen Nyrer

hoved~~POS=TRUNC

Hver eneste dag, en persons nyrer er ansvarlig for å behandle ca 200 liter blod og sile ut ca 2 liter ekstra vann og avfallsstoffer. Det er litt av en prestasjon for to bønneformede organer på størrelse med en liten knyttneve. Nyrene er plassert på korsryggen, under brystkasse, og bidra til å avgifte kroppen. Den menneskelige kroppen krever energi til kraft muskler og aktive vev. Når energi fra maten blir brukt av våre biologiske prosesser, må avfallet gå ut av kroppen. Hvis avfallet fikk lov til å bygge opp i blodet, vil det skade de interne systemene. Nyrene må reprosessere som avfall i urin og passerer væsken gjennom tynne rør som kalles urinlederne. Blæren samler deretter urin og passerer den fra kroppen under vannlating. Tiny enheter inne i nyrene kalles nephrons faktisk gjøre jobben med å fjerne avfall fra blodet. Det finnes millioner av nephrons i hver nyre. Den nephron inneholder en liten blodåre som kalles en glomerulus, som fungerer som en filtrering enhet. Glomerulus regulerer mengden av kjemikalier som forlater kroppen. Nødvendige kjemikalier, slik som natrium, fosfor og kalium returneres til blodet, mens avfall og overflødig vann sendes til blæren for urinering.

hjelpe~~POS=TRUNC

I tillegg til å fjerne skadelige avfall fra kroppen, nyrer også oppfylle en rekke viktige tilleggsfunksjoner. Ved å frigjøre hormoner i blodet, kan nyrene også støtte andre viktige biologiske funksjoner. Nyrene utgivelsen erythropoientin (EPO), som stimulerer benmargen til å lage røde blodlegemer. Kroppen bruker røde blodlegemer til å transportere oksygen til alle vev og celler. Nyrene slipper også et hormon som kalles renin, som bidrar til å regulere blodtrykket. Dette er faktisk en reaksjon i nyrene når de ikke mottar nok blod. Blodkar i nyrene utvide og trekke seg sammen som en trykkventil for å regulere blodstrømmen. Den riktige balansen av syrer og mineraler er også regulert av nyrene. For eksempel, den aktive formen av vitamin D, kalsitriol, er et hormon som produseres i nyrene for å bidra til å opprettholde benstyrke. Funksjonene i nyrene nå langt utover filtrering, arbeider sammen med mange andre interne systemer.

Nyresvikt

Nyrene ikke fungerer ordentlig når de ikke lenger kan balansere kjemiske nivåer og filter avfall fra blodet. Det er flere sykdommer som kan hindre riktig nyrefunksjonen. Ifølge National Institute of Health, er den vanligste årsaken til nyresykdom er diabetes, også kalt diabetisk nefropati. Som sukker bygge i kroppen, blir blodårene i nyrene skades også. Nyresvikt hos diabetikere er en langsom prosess og merkbare symptomer kan ikke oppstå før nyresvikt er nært forestående. Den nest største årsaken til nyresvikt i USA er høyt blodtrykk. Hvis nyrene produserer for mye renin, enzymet som regulerer blodtrykk, blodårene i nyrene blir skadet. De blir tykke og smale over tid. Dette kan redusere blodtilførselen til nyrene og forårsake nyresvikt. Den tredje største årsaken til nyresvikt er glomerulær sykdom. Det har mange årsaker, blant annet diabetes og narkotikamisbruk. Glomeruli filtrere blod og urin. Når noen lider av glomerulær sykdom, overflødig væske bygger på kroppen og forårsaker ekstremiteter til å svelle. Det finnes ingen kur for nyresvikt, men det er flere behandlinger. Dialyse, medisiner og en forbedret diett kan i tillegg til de funksjonene i nyrene. Dessuten kan nyretransplantasjoner og banebrytende kunstige implantater gir en løsning til nyresvikt. Forskere håper at vi en dag kan forhindre nyresvikt. Men det er foreløpig ingen erstatning for kroppens naturlige filtreringsenhet: nyrene.


© 2020 scubaimagery.com | Kontakt oss: webmaster# scubaimagery.com