Hva er et kateter brukes til?

July 5

Et kateter er et verktøy som brukes i medisin i behandling av mange sykdommer. Kateter kan hjelpe kroppen i drenering avfall eller væsker når kroppen ikke er i stand til å lykkes renne materiale på egen hånd. Katetre kan settes inn i kroppen i hulrom eller fartøy i en prosess som kalles kateterisering. Katetre er generelt myke, tynne, fleksible rør referert til som myke kateter. Imidlertid, i visse tilfeller, lengre og mer solide rør som kalles harde kateter kan anvendes.

Katetre tjener en rekke forskjellige funksjoner avhengig av hvor de blir satt inn og hva de er konstruert for å behandle.

Kateter og Drenering Avfall

Urin catherization oppstår når en Foley kateter settes inn i blæren for å tømme urin. Kateter kan også renne urin fra nyrene ved hjelp av perkutan nephrostomy. I tillegg kan katetere drenere væske, slik som typen av væske som samler seg i svulster i magen eller andre steder.

Kateter og Injeksjoner

I tillegg til å drenere væske og avfall fra kroppen, kan kateteret også brukes til å injisere eller administrere forskjellige medikamenter til kroppen.

En perifer venekateter settes til å administrere intravenøs væske, ernæring eller medisinering.

Kateter kan også administrere anestesi direkte i epiduralrommet, subaraknoidalrommet eller rundt store nervebunter, inkludert plexus brachialis.

Katetre kan også anvendes for å administrere insulin, ved hjelp av infusjonssett eller insulinpumper. Når katetre er festet til andre medisinske enheter, inkludert infusjonssett eller insulinpumper, er en Touhy borst adapter brukte.

Kateter kan brukes til å injisere medikamenter eller væske inn i atriet eller vener som ligger nær hjertet. Et sentralt venekateter anvendes i denne sammenheng.

Kateter og Måle

Katetre kan også settes inn og brukt til å etablere en direkte måling av blodtrykket i arterier eller vener. En svane-Ganz kateter er et kateter som er innrettet til å settes direkte inn i lungearterien for å måle trykket på hjertet. Katetre kan også brukes til å måle trykk på hjernen eller å ta målinger av intrakranielt trykk.

Vanlige sykdommer behandlet av katetre

Kateteret er mest brukt til å behandle urin sykdommer. Disse sykdommene inkluderer inkontinens, blærestein, blod i urinen, urinrør skader og urinveis eller nyre infeksjoner. Kateter kan også anvendes når en pasient opplever blod i urinen.

Intravenøse katetre eller IVs, brukes til å behandle mange forskjellige sykdommer, inkludert kreft. Formålet med IVs er å tillate medisiner for å nå et bestemt område på kroppen så raskt og effektivt som mulig via blodet. Antallet sykdommer behandlet av intravenøse katetre er omfattende, og inkluderer noen sykdom der noen form for medisiner må kanskje gis i blodet, inkludert anestesi for operasjoner.

Omsorg for Catherers

Hvis et kateter blir tett eller smertefullt, må en lisensiert lege fjerne eller erstatte kateteret umiddelbart.

For å unngå dette, katetre generelt bør rengjøres regelmessig og avløps posene skal tømmes. Typisk, avhengig av type og hensikten med kateter, dreneringsposer kan fjernes og renset med en eddik / vann-blanding.


© 2019 scubaimagery.com | Kontakt oss: webmaster# scubaimagery.com