Alle typer psoriasis

February 18

Psoriasis er en autoimmun hudsykdom som vanligvis rammer personer i alderen 15 og 35. Det er en ikke-smittsom tilstand som går i remisjon med behandling, men kan dukke opp igjen på grunn av triggere som stress, hud skade, visse medisiner og allergier. Mennesker vanligvis kun lider av en type psoriasis om gangen, men det kan omdanne til en annen type. De fem hovedtyper av psoriasis er plakkpsoriasis, guttate psoriasis, invers psoriasis, pustuløs psoriasis, og erytrodermisk psoriasis.

plakkpsoriasis

Plakk psoriasis, også kalt psoriasis vulgaris, er den vanligste typen av psoriasis; det står for ca 80% av alle psoriasis tilfeller. Plakkpsoriasis vises i form av tykke, røde flekker i huden (plakk) som er dekket av tørre, sølvfargede skjell. De områder av kroppen mest berørt av plakkpsoriasis inkluderer lavere rygg, hodebunnen, knær og albuer. Plakk kan føre til kløe og kan være smertefullt.

guttate Psoriasis

Guttate psoriasis er den nest mest utbredte formen for psoriasis. Det har fått navnet sitt (guttate betyr "slippe" på latin) på grunn av de små, røde flekker som er formet som Teardrops. Guttate psoriasis skjer det meste på magen, armer og ben. Medisinske forhold som strep hals eller vannkopper kan forårsake plakkpsoriasis å utvikle seg til guttate psoriasis.

inverse Psoriasis

Inverse psoriasis, også kalt bøye psoriasis, vanligvis påvirker områder hvor det er brettet huden, som armhulene, rumpe, rundt kjønnsorganene, undersiden av brystene, og lyske. Inverse psoriasis hovedsakelig påvirker overvektige eller fete mennesker fordi de har relativt dype hudfolder. Inverse psoriasis forårsaker utseendet på glatt, skinnende betennelser som får irritert av friksjon og svette.

pustuløs psoriasis

Pustuløs psoriasis er ikke veldig vanlig, det utgjør mindre enn 5% av psoriasis tilfeller. Pustuløs psoriasis ser ut som tykke, betente flekker av hud som er dekket med pus-fylt blemmer. Når pustuløs psoriasis vises på håndflatene og fotsålene det kalles palmoplantar pustulose. Acropustulosis er en type pustuløs psoriasis som vises på tuppen av fingre og tær.

erythroderm Psoriasis

Erytrodermisk psoriasis er den sjeldneste typen psoriasis; det står for bare 1% til 2% av alle psoriasis tilfeller. Det er preget av et utbrudd av røde, betente utslett over hele kroppen. Erytrodermisk psoriasis er en særlig smertefull form for psoriasis, og kan være dødelig hvis den ikke behandles riktig. Det kan føre til alvorlig dehydrering og alvorlige sykdommer som hjertesvikt og lungebetennelse.

andre typer

Nail psoriasis forårsaker misfarging og uvanlige vekst av neglene, og i alvorlige tilfeller kan det føre til spiker oppløsning. Psoriasis kan noen ganger kombineres med leddgikt å danne psoriasisartritt. Det er preget av betennelse i leddene, som kan sterkt begrense en persons evne til å bevege seg.


© 2019 scubaimagery.com | Kontakt oss: webmaster# scubaimagery.com