3 Typer av gulsott

May 25
3 Typer av gulsott

Gulsott er et begrep som brukes for å beskrive en økning i mengden av bilirubin i kroppen, noe som resulterer i det hvite i øyet, hud og kroppsvæsker alt snu gult. Når alt fungerer som det skal, bilirubin, et biprodukt av gamle røde blodceller, blir behandlet av leveren, utskilt i gallen og til slutt omdannet til avfall. Når leveren ikke kan håndtere mengden pensjon røde blodceller, vil det gule pigment bygge opp i kroppen. Leger vanligvis kategorisere gulsott inn i tre ulike typer; hver resulterer i gulning pigmentering, men av forskjellige grunner.

fysiologisk gulsott

Fysiologisk gulsott er vanlig hos nyfødte som lever har ikke fullt utviklet evnen til å behandle bilirubin. Denne perioden av gulsott løser vanligvis seg selv i løpet av to til tre dager, men barnet er nøye overvåket under sitt sykehusopphold for å sikre at leveren fungerer som den skal før det slippes ut. Ifølge Medline Plus nettsted, har en tendens til bilirubin å akkumulere lettere i de første dagene av en nyfødt liv, før babyer er i stand til å produsere skikke avføring eller avføring.

En type av overdrevet fysiologisk gulsott blir referert til som "amming gulsott", som vanligvis kommer i løpet av den første uken av en nyfødt liv. Ifølge Medline Plus, er amming gulsott antas å være et resultat av utilstrekkelig morsmelk inntak, fører til dehydrering eller lav kaloriinntak. Amming gulsott vanligvis topper i løpet av et barns andre eller tredje uke av livet, og gi barnet er inntak nok kalorier vanligvis løser seg selv uten å forårsake noen medisinske problemer. Amming gulsott bør overvåkes av en barnelege.

patologisk gulsott

Patologisk gulsott kan forekomme hos barn og voksne, og er diagnostisert når gulsott utgjør en helserisiko. Hos spedbarn, kan patologisk gulsott oppstår når det som starter som fysiologisk gulsott blir forverret av dehydrering eller en for tidlig eller komplisert fødsel. Hos voksne er det flere årsaker til patologisk gulsott, ifølge Peoples-Health.com, inkludert blod inkompatibilitet og sykdommer, og arvelige syndromer. Flere former av hepatitt, levercirrhose og andre leversykdommer, gallegang blokkering, sammen med infeksjoner og medikamenter kan også forårsake patologisk gulsott.

Gilbert syndrom

Gilberts syndrom er en ufarlig arvelig tilstand som resulterer i mild gulsott. I tider med sykdom eller stress, vil personer med Gilberts Syndrom oppleve lave nivåer av noen bilirubin-prosessering enzymer i leveren, ifølge LabTestsOnline.com. Når diagnosen, har Gilbert syndrom ikke kreve ytterligere medisinsk behandling.


© 2020 scubaimagery.com | Kontakt oss: webmaster# scubaimagery.com