Hvor mange vitaminer er for mange?

November 5

Hvor mange vitaminer er for mange?


Vitaminer og andre kosttilskudd har vunnet popularitet de siste årene med trenden mot naturlig helse og alternativ medisin. Mens tillegg av visse kosttilskudd er gunstig, kan de også være skadelig hvis tatt i store mengder. Følgende er en guide til noen kosttilskudd som bør tas med forsiktighet.

Kalsium

Kalsium er et viktig mineral for friske bein og tenner. Kalsiummangel er den ledende årsak til osteoporose. Ta kontakt med en lege for individuelle doser. Toksisitet kan skje ved så lavt som 2 til 3 gram per dag. Tegn på en overdose inkluderer: forvirring, uregelmessig hjerterytme, smerter, kvalme og oppkast. Store mengder kalsiumtilskudd kan også føre til skade på hjertet.

vitamin E

Vitamin E eller tokoferol, er en kraftig antioksidant. Det beskytter cellene mot frie radikaler. Den finnes i mange frukter og grønnsaker og naturlige oljer som hvetespirer, maisolje, nøtter og frø. Imidlertid kan store mengder vitamin E føre til kvalme, hodepine, besvimelse og selv en tendens til å blø. Store mengder også øke risikoen for blodpropp. Anbefalt dose er 8 til 10 mg eller 12 til 15 internasjonale enheter (IE) per dag.

vitamin K

Vitamin K er viktig for normal blodlevring. Det finnes hovedsakelig i mørkegrønne bladgrønnsaker. Imidlertid kan en overdose av vitamin K forårsake leverskader og selv hjerneskade hos spedbarn. Selv om det er usannsynlig at overdosering vil oppstå fra å spise grønnsaker, er det lett å overdose med supplerende vitamin K. Av denne grunn er det kun tilgjengelig på resept. Dersom legen har forskrevet Vitamin K, ta bare som anvist.

Vitamin C

Vitamin C er et vannløselig vitamin som har en rekke viktige funksjoner i kroppen. Det er nødvendig for reparasjon vev og i produksjon av kollagen. Det er brukt i metabolismen av flere aminosyrer, mineraler og andre vitaminer som folsyre. Den støtter immunsystemet og nervesystemet, og er nødvendig for absorpsjon av proteiner. Det er lett tilgjengelig i mange frukter og grønnsaker, men ekstra vitamin C anbefales for ernæringsmessig støtte. Hvor som helst fra 500 til 2.000 mg kan bli tatt i løpet av dagen med vann. Imidlertid kan store mengder forårsake blødninger, hodepine, blussende ansikt, kvalme, oppkast og diaré.

Vitamin B-3

Vitamin B-3 er også kjent som niacin. Det er viktig ved produksjon av enzymer. Det hjelper også å utvide blodårene og redusere kolesterolet. Det forekommer naturlig i biff lever, kylling og tørkede bønner. Store mengder niacin vil føre til det som kalles en "niacin flush". Kroppen blir rød og varm, og besvimelse kan forekomme. Det er viktig å ikke overskride anbefalt daglig dose: 14 mg for kvinner og 16 mg for menn.

Vitamin B-6

Vitamin B-6, eller pyridoksin, er avgjørende for metabolisme. Mange tar tilskudd av vitamin B-6 for å miste vekt. Det bør imidlertid brukes med forsiktighet. B-vitaminer arbeider i forbindelse med hverandre. Tar store mengder av en av disse kan forårsake en ubalanse med de andre. Store mengder av B-6 kan forårsake nerveskader, og lang tids bruk kan forårsake avhengighet. Følg den anbefalte dosen på 1,5 mg per dag.

Vitamin B-12

Vitamin B-12 er viktig for riktig metabolisme av karbohydrater og proteiner, og er også ofte tatt for vekttap. Igjen bør det tas sammen med andre B-vitaminer (B kompleks) for å unngå mangel. Svært store mengder av B-12 kan forårsake hud kløe og diaré. Men, når det tas sammen med vitamin C, kan det føre til neseblødning eller øret blødning. Med alle vannløselige vitaminer, er det best tatt i små mengder i løpet av dagen, med rikelig med vann.


© 2020 scubaimagery.com | Kontakt oss: webmaster# scubaimagery.com